نان شیرمال:
نوعی نان است که از آرد گندم و شیر و روغن پزند.
نوعی نان شبیه به نان فطیر است که در بسیاری از شهرهای ایران با روشهای متفاوت پخت می‌شود و فارغ از مواد استفاده شده در پخت آن اغلب مدور و با قطر کمتر از 40 سانتیمتر و به رنگ قهوه ای تیره است. تفاوت اصلی نان شیرمال با فتطیر در هر شهرستان استفاده از شیر در تهیه خمیر آن بجای آب است. از همین روی بدان نانی گفته می‌شود که با شیر مالش داده شده باشد.
از نان شیرمال به عنوان سوغات بسیاری از شهرهای ایران یاد می‌شود. شیرمال یکی از قدیمی‌ترین نان قندی محلی و یکی معروفترین رهاوردهای (سوغات) شهر سمنان است. سابقه پخت این نان در شهر سمنان به بیش از صد سال پیش بر می گردد.

Image result for ‫نان شیر مال‬‎

چون شیرمال از میان سایر سوغات سمنان بیشتر مورد اقبال مسافران و گردشگران قرار می‌گیرد و از این‌رو امروزه شیرمال پزی‌های متعددی در سمنان و دیگر شهرهای استان همچون سرخه وجود دارد.
مواد لازم برای تهیه نان شیر مال:
6-5 فنجان آرد
دو سوم فنجان روغن
2 عدد زرده تخم مرغ
یک فنجان شیر
دو سوم فنجان شکر
یک قاشق سوپخوری مایع خمیر
یک قاشق چایخوری نمک
به مقدار کافی آب ولرم
در صورت تمایل یک قاشق چایخوری برای تزئین روی نان زنجبیل
یک سوم فنجان کنجد
کمی کره و شیر
طرز تهیه:
مایع خمیر و یک قاشق مرباخوری از شکر را در شیر گرم حل کرده و می گذاریم تا کاملاً پف کند. آرد را در ظرف بزرگی ریخته، روغن، شکر، زرده تخم مرغ و در صورت تمایل زنجبیل را هم به مایه خمیر افزوده و آب را به تدریج به آن اضافه کرده و مخلوط را خوب به هم می زنیم، که خمیر به دست آمده نرم باشد. 5 یا 6 دقیقه خمیر را خوب ورز داده و آن را به 4 یا 6 قسمت مساوی تقسیم و گلوله، گلوله می کنیم. روی خمیر را می پوشانیم، تا جا بیفتد. سپس سینی فر را کمی چرب کرده و با وردنه هر یک از گلوله ها را به قطر یک و نیم سانتی متر پهن و به شکل بیضی در می آوریم. آن را در سینی فر قرار داده و با قالب گرد روی خمیر را نقش می دهیم. کنجد و زرده تخم مرغ را با یک قاشق مرباخوری مخلوط کرده و روی خمیر می مالیم.

سینی را در وسط فر با حرارت 350 درجه گذاشته، تا نان پخته و طلایی شود. سپس سینی را از فر خارج کرده، نان را بگذارید کمی سرد شود، بعد روی آن کمی شیرمی پاشیم و کره می مالیم، که نان براق و نرم شود. نان ها را دو به دو از پشت به هم می چسبانیم و در داخل نایلون می گذاریم، تا خشک نشوند. این نوع نان بیشتر در استان خراسان متداول است.

منبع:پانو